Barion Pixel

Babanyugtató plüss és más alvássegítő eszközök

Flow Amsterdam – LOU Babanyugtató plüss plüssmaci, BÉZS

Mit tehetsz, ha nem alszik a baba és hogyan segítheted az esti rutin kialakítását? Miért van szüksége a babának elegendő alvásra és milyen alvássegítő eszközöket vethetsz be, ha már semmi sem hoz javulást? Gyere, járjunk utána együtt!

Az alvás élettani szerepe

Babanyugtató plüss, alvássegítő eszközök? Olyan kifejezések ezek, amiket egészen addig nem ismersz, amíg kisbabád nem születik. Aztán, amikor megérkezik a kicsi, hirtelenjében rájössz, hogy egy édes kicsi tappancshoz és a babaillathoz tartozik valami rettenetes is: az alváshiány. 

Fogadjunk, hogy a sok rugdalózásból, mozgolódásból és helyezkedésből nem is gondolnád, de a magzat a pocakban töltött idő 95%-át szundikálással tölti. Mivel az alvás segíti az agyi idegpályák kialakulását, elengedhetetlen a neuronok kapcsolódáshoz és hozzájárul a baba fejlődéséhez, ez idekint sincs másként.

Csakhogy míg a pocakban kiegyenlített a hőmérséklet, optimális a hangerő és szűrt fények kényeztetik a kicsit, idekint minden más. A levegő hőmérséklete változékony és sokszor túl hideg vagy meleg. A hangok élesek, változatosak és terhelik az idegrendszert. A fények erősek és a biológiai óra nem mindig követi a napszakok egymásutánját.

Ha ehhez még anyagcsere egyedi ritmusát, a különböző mértékben érzékeny pocakot, az anyuka esetleges fizikai vagy érzelmi fáradtságát is hozzáadjuk, nem csoda, hogy gyakran nem alszik a baba.

Az alváshiány azonban hatással van az anya jólétére és a párkapcsolat minőségére is. Ha nem jut elég idő pihenésre, akkor az anya (és az apa)

 • ingerlékennyé válhat;
 • gondolkodási vagy fókuszálási nehézségekkel, kézremegéssel nézhet szembe;
 • reakcióideje lassul;
 • fejfájása állandósulhat;
 • beszédkészsége romolhat (pl.: nem találja a szavakat, nehézséget jelent számára a választékos beszéd vagy a megfelelő kifejezés kiválasztása); 
 • ítélőképessége károsodhat;
 • esetében megnő a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a depresszió, a szorongás vagy a stroke veszélye.

Ezek a viselkedéses tünetek hatással vannak a partnerrel való kapcsolódás képességére, az intimitásra való nyitottságra és a kommunikációs utak járhatóságára is. Az alváshiány következtében fellépő hormonális változások pedig a libidót is csökkentik… Vagyis egy kisbaba nemcsak cuki, hanem bizonyos értelemben a 22-es csapdája is.

Ha kisbabátok van, akkor túl fáradtak vagytok, vagyis ingerültté váltok, ezért nem szeretkeztek. Ettől még ingerültebbek lesztek, amitől több a konfliktus. Vagyis még nehezebb aludni és még kevesebb a szex. Azaz a baba alvása, ezáltal a család pihenése elsődleges fontosságúvá válik. 

Alvássegítő eszközöket keresel? Webáruházunkban számos klasszikus és extra funkcióval, bájos kiegészítővel felszerelt kiságyforgót találsz! 

Miért nem alszik a baba? A leggyakoribb okok

 1. Pocakfájás

  A pocak hihetetlenül érzékeny műszer – és nemcsak a babáknál! Ha folyton fáj, érdemes szoptatási tanácsadó segítségét kérni és ellenőrizni a szoptatási technikát. (Tápszeres babánál másik etetőfej vagy cumisüveg kiválasztása lehet a megoldás.)

Emellett sokat segíthet, ha evés közben időnként büfizteted a kicsit, étkezés után pedig egy bájos pocakpárnával melegíted az érintett területet. Refluxos baba esetén speciális fekvőfelület kialakításával is segítheted a nyugodt pihenést.

Fontos! Ha a probléma tartósan fennáll, kérd ki védőnőtök vagy háziorvosotok szakvéleményét! Gyakori ugyanis, hogy rejtve maradt tejfehérje érzékenység vagy más allergia okozza a kínzó tüneteket.

Annak ellenére, hogy egy pihe-puha babanyugtató plüss, melyet akár már a kórházba is magaddal vihetsz, sokat segíthet kisbabád pihenésében, célszerű megértened az alvási nehézségek hátterében álló leggyakoribb okokat is. Lássuk, vajon miért nem alszik a baba!

 1. Fogzás

  Nincs rosszabb, mint hónapok óta nyálban tocsogva azzal vigasztalni magad, hogy nincs semmi gond, csak a fogacskák kínozzák a kisbabádat. 


Sovány vigasz, de helyzet azonban az, hogy sajnos ez nagyon is lehetséges! Az első tünetek megjelenése és az első fogacska kibújása között akár hónapok is eltelhetnek – Neked pedig nincs sok választásod, tűrnöd kell.

Ezekben a sokszor végeláthatatlannak tűnő hetekben rengeteget segíthet, ha fogzáskönnyítő eszközök bevetésével enyhíted kisbabád fiziológiás fájdalmát. A fogzáskönnyítő géleket és gyógyszertartalmú krémeket hagyd meg a szemfogakra és az őrlőkre, esélyes, hogy lesz rájuk szükség!

Hiba: Kapcsolatfelvételi űrlap nem található.

 1. Növekedési ugrás

  A növekedési ugrás a csecsemőgondozás abszolút mumusa: ha jön, az ember lánya nem tehet mást, mint megadja magát az elkerülhetetlennek. Ezekben a napokban ugyanis a kicsi igénye megnő a testközelségre és a szopizásra, ezért még többet szeretne kézben, illetve cicin lenni.

  Sokat segíthetsz magadnak – és a babának – azzal, ha nem ilyenkor próbálod megváltani a világot. Ha csak teheted, fogadd el, hogy ezek a napok kettőtökről szólnak, bújj a baba mellé és aludj, pihenj, kuckózz vele, amennyit lehet! Ezzel mindketten egy kicsit könnyebben viselitek majd az anyafüggő napokat.

  És hogy mit csinálj, ha mégis útra kell kelnetek? Használj hordozókendőt vagy más hordozóeszközt és mindig legyen nálad egy multifunkciós kendő, melyet etetéshez, szoptatáshoz, pelenkázáshoz is bármikor bevethetsz!
 2. Anyahiány

  Eleged van abból, hogy bár az egész életed a kisbabád körül forog, folyton rád húzzák a vizes lepedőt? Úgy érzed, állandóan teljesítened kell, folyton döntéseket hozol és soha nincs egy nyugodt perced se? Valószínűleg nem csak így érzed, így is van!


Épp ezért olyan nehéz megérteni és elfogadni, hogy gyakran épp ez a frusztráció az oka annak, hogy nem alszik a baba. Gondolj csak bele!

A kicsi számára Te vagy a biztonság. Ha a Te akkumulátoraid nincsenek feltöltve, ha nem tudsz adni – mert fáradt vagy, mert nem bírod tovább a monotonitást, mert érzelmileg egyedül hagytak a feladattal-, ha nem vagy válaszkész, akkor a kicsi akkor is még többet akar belőled, ha épp a kezedben van. Az önmagát gerjesztő probléma pedig egyre nagyobbá válik.

Ha Te is ebben a cipőben jársz, kérj segítséget! (A párodtól, az édesanyádtól vagy akár fizetett segítőtől!) Amint Te újra jóban tudsz lenni önmagaddal, a kisbabád lelkében is balansz lesz és könnyebben alszik majd!

(És nem, ez nem azt jelenti, hogy ez a Te hibád. Csak azt, hogy Te is ember vagy és néha neked is kellhet áramszünet!)

 1. Altatási rutin hiánya

  A babáknak nincs órájuk, így fogalmuk sincs arról, mikor ‘kell’ aludni. Az altatási rutin kialakításával – illetve egy édes, bármikor bevethető babanyugtató plüss beszerzésével – viszont sokat segíthetünk nekik!


Vagyis, ha a baba hozzászokik ahhoz, hogy

 • az alvásra az ágyikójában kerül sor; 
 • a már jól ismeri az alvóhelyen hajtja álomra a fejét;
 • mindig ugyanazokat a szundikendőkkel, babanyugtató plüssökkel bújik ágyba;
 • minden altatáskor ugyanazt az cselekménysort követed,

idővel tudni fogja, hogy az egymás után következő esemény az alvásidőt jelzik előre.

Ha teheted, válassz egy bájos csillagos vagy óceános kivetítőt! Ezek a színes, akár többfázisú mini élménycentrumok fényekkel, mintákkal és zenével hangolják édes álmokra a kicsit.

A babanyugtató plüssök és eszközök avagy nehéztüzérség, ha nem alszik a baba

Kár is tagadni, vannak babák, akiknek érzékenyebb az idegrendszere, könnyebben túlstimulálódnak vagy egyszerűen tényleg csak kisebb az alvásigényük, mint a többieknek.

Ha mindehhez még viszonylag éberen is alszik a kicsi, még nehezebb helyzetben van az az anyuka, aki néha szeretne pihenni is.

Ilyenkor érdemes bevetni a nehéztüzérséget, azaz a fehérzaj lejátszására is alkalmazható készülékeket, valamint a gyakran fényhatásokkal is kombinált babanyugtató plüssöket! Ezek a csodacuki masinák ugyanis nemcsak esztétikusak és könnyen üzemeltethetőek, hanem praktikusak és garantáltan eredményesek is. (Ráadásul minden egykor volt gyerek tudja, hogy a babakori nyunyókák egy életen át kísérnek minket. Nem igaz?)

Néhány hasznos tudnivaló az általunk is forgalmazott babanyugtató plüssökről:

 • többféle dallam lejátszására is alkalmasak;
 • némelyek hangrögzítésre is alkalmazhatók, ezáltal akár az anyuka hangját vagy szívdobogását is képesek rögzíteni, majd lejátszani;
 • fehérzaj funkcióval ellátott darabokat is találsz nálunk;
 • kísérletek igazolják, hogy a babák kb. 80%-a néhány perccel azután elalszik, hogy a fehérzaj készülék működésbe kezd;
 • sírásra aktiválódó, ismétlődő hanghatásokat kifejtő babanyugtató nyunyókákat is találsz nálunk;
 • változatos rendelkezésre állási idővel bírnak, így akár egész éjszaka is üzemeltethetők;
 • fényhatásokkal is kombinálhatók, így éjszakai fényként is használhatók;
 • a plüss állatok a beépített egység nélkül is használhatók és mosógépben moshatók;
 • nem igényelnek hálózati működést, így utazásokra vagy a nagyihoz is magatokkal vihetitek őket.

Hogy 100%-os garanciát jelent-e a fehérzaj vagy egy babanyugtató plüss a baba alvására? Természetesen nem. De a tudás, a körültekintő gondoskodás és annak megértése, hogy bár szülőként elsősorban mi tehetünk gyermekünk komfortjáért, mégsem minden csak és kizárólag minden a mi hibánk, rendkívül fontos.

Hiszen minden nap a legjobbat nyújtjuk, amire csak képesek vagyunk – függetlenül attól, hogy ez éppen akkor, épp ott túl sok vagy éppen túl kevés. És ha így vagy úgy, de túl… Ne feledd, minden napfelkelte új napot, új reményeket és új lehetőségeket hoz magával.

Szeretnél még többet megtudni az alvássegítő eszközökről, éjszakai fényekről? Praktikus tippekre vágysz, hogy végre tényleg aludni tudjon a család? Iratkozz fel hírlevelünkre és töltsd le Nyugodt éjszakák, boldog baba című kiadványukat!

További tartalmakért, kedvezményekért iratkozz fel hirlevelünkre.

[newsletter_form type=”minimal”]