Barion Pixel

Fejlesztő játékok babáknak – 1 éves korig

Fejlesztő játékok babáknak: kell ez nekünk? – kérdezed magadtól elsőre. Aztán az első fröccsöntött, zenélős borzalom után rájössz, hogy naná! Hiszen legyen karácsony vagy húsvét, babalátogató vagy sátoros ünnep, teljesen természetes, hogy mindenki a legbájosabb, leghasznosabb ajándékot keresi gyermekednek. Beleértve persze Téged is. De mi az, ami nemcsak szép, hanem a kicsi fejlődéséhez is hozzájárul? Járjunk utána együtt!

Miért fontos, hogy a fejlesztő játékok közül válasszunk?

A babák agya olyan, mint a szivacs. Félelmetes tempóban fejlődik és mindent magába szív! Bámulatos, hogy ahogy a kicsik napról napra hogy rácsodálkoznak a világra! Hétről hétre javul az észlelésük, alakulnak finommotoros és kognitív képességeik, nyílik az elméjük és minden percben egy kicsit jobban szeretjük őket, mint az előzőben, nem igaz?

Noha a babák  idegrendszere könnyen túlterhelődik, ezáltal gyorsan fárad, sokat tehetünk a baba fejlődéséért, ha jó minőségű, biztonságos fejlesztő játékokkal látjuk el őt.

Ne feledjük, hogy a személyes odafordulást és szeretetteli, bizalmas-biztonságos közeget nem pótolja semmi! A fejlesztőjátékok hatékony ‘működéséhez’ elengedhetetlen a biztonságos szülő-gyermek kötődés és a figyelem.

Fejlesztő játékok születéstől 6 hónapos korig

Kevesen tudják, de az újszülöttek és csecsemők percepciós eljárásaiban rendkívüli fontosságú az érintés, illetve a bőr-bőr, test-test kontaktus jelenléte is. Vagyis, ha a kicsi folyton sír, nehezen nyugtatható meg és már kizártuk az éhséget, a betegséget, valamint a teli pelust, mint problémát, csak egyet tehetünk: megöleljük őt.

A pihe-puha környezet a taktilis ingerek által jót tesz a kicsinek, így a puha plüssök és bájos marokbavalók bármikor jó ötletnek bizonyulnak majd, így sosem lehet belőlük túl sok. (Nem, nem, akkor sem, ha anyának már teljesen elege van belőlük!)

Pro tipp: Ha babalátogatóba mész és nemcsak valamilyen gesztusértékű apróságot keresel, érdemes megnézned a mókás állatok bőrébe bújtatott vetítőket és fehérzaj-készülékeket is! Ezek ugyanis nemcsak megnyugtatják a babát, hanem az alvást is segítik – ami nemcsak a csemetének, hanem a csemete szülőjének is szuper ajándék!

Jó ha tudod, hogy a szokásos csörgő-rágóka kombináción túl is számos fejlesztő játék áll rendelkezésedre, ha a babalátogatóba indulsz! Mutatjuk, hogy melyek a mi kedvenceink!

 • Babakönyvek. El se hinnéd, hogy már egy pár hetes apróság is milyen kitartó figyelemmel tudja nézegeti azokat a dolgokat, melyek felkeltik érdeklődését. 

  A kezdeti időszakban a geometriai formák, erős színek számíthatnak a kicsi lelkesedésére, később azonban az élénk színek és a kerekded formák népszerűek igazán.
 • Fürdőjátékok. Aki látott már gyereket közelről, az tudja, hogy a babáknak két csoportja létezik. Az egyik imádja a vizet és olyan, mint egy igazi vízicsibe, azaz alig lehet kiimádkozni a fürdőkádból. A másikat beleimádkozni kell és ha lehetne, ő aztán biztosan soha nem feküdne bele a babakádba!

  Mindkét csipetcsapatban van azonban valami közös: imádják a csipogós könnyeket és a bájos fürdőjátékokat!
 • Babahinta. Nem is gondolnád, hogy a hinta a fejlesztőjátékok közé tartozik, nem igaz? Pedig így van!

  Legyen szó babaringatásról, rezgésről vagy valódi hintázásról, a tevékenység stimulálja a baba idegrendszerét, fejleszti az egyensúlyérzékét, ráadásul megnyugtatja a kicsit.

  Mindezeken felül nemcsak a baba, az egész család is jól jár, hiszen egy nagy teherbírású pihenőszék vagy babahinta hozzájárul ahhoz, hogy a család napi feladatai is mindig el legyenek végezve. Ajándékba adod? Kérdezd meg a szülőket, pontosan melyikre lenne szükségük!
 • Babatornáztató. Nincs édesebb dolog a földön gügyögő-gurgulázó apróságoknál! Fantasztikus látni, hogyan fejlődik érdeklődésük, miként csodálkoznak rá az egyes játékokra és meg kell őket zabálni, amikor büszkék arra, hogy egy-egy vágyott tárgyat sikerült megragadniuk, nem igaz?

  A babatornáztatók épp ebben segítik a kicsiket: motivációt kínálnak, melynek hatására fejlődik szem-kéz koordinációjuk, javul mozgásuk rendezettsége, elősegítik a fej emelését, az alkaron való támaszkodást és a kúszás, illetve mászás kialakulását.

  Ha nem saját célra vásárolod, mindig kérd ki a kismama véleményét, így biztosan olyat választasz majd, amely elfér a rendelkezésre álló terepen!
 • Körforgók. Ezek az ágyra rögzíthető bájos kiegészítők stimulálják a kicsik agyát és nagyban hozzájárulnak az alvási rutin kialkulásához. Vagyis nemcsak esztétikusak, hanem praktikusak és hatékonyak is! 

Fejlesztő játékok 1 éves korig

Minden gyakorló anyuka tudja, hogy addig jó, amíg a kicsi mozgásfejlődése a kezdeti szakaszokban tart, mert ha beindul a kúszás, pláne a mászás… nos, a mozgásfejlődés hatására túlfáradt babaagy és az egész napos figyelemtől kimerült anyaagy egy idő után egyre kevésbé kompatibilis egymással. Ráadásul egy ilyen felfedező-üzemmódba kapcsolt, zabolázatlan apróság mindig ad aggódnivalót!

Ezért is olyan népszerűek a komplex elfoglaltságot kínáló fejlesztőjátékok, melyek egy időre A toronyépítők igazi aduászok, hiszen minden gyerekszoba enteriőrjébe jól illenek. Legyen szó a hagyományos forma- és mintavilágú fa toronyépítőkről, a műanyag vagy akár szilikon verziókról, a kicsik garantáltan imádni fogják őket! (Egy darabig elsősorban rágcsálni, később pedig építeni is! ;))
A formaillesztők és formabedobók hasznosságáról neked is csak a felnőtt emberek parkolási hiányosságai jutnak eszedbe? Nos, bár a kettőnek nincs igazán köze egymáshoz, egy ilyen játék sosem mellényúlás, hiszen akár évekig elszórakoztathatja a csemetét.

Forma- és színfelismerés, kéz-szem koordináció, finommotoros képességek fejlesztése: ezeket egyaránt fejleszteszik a formaillesztők és -bedobók. Ráadásul lakberendezési elemként sem utolsók, hiszen részt vesznek a gyermek esztétikai nevelésében, szépérzékének fejlesztésében is!

Pro tipp: Vásárlóink nagy kedvencei közé tartoznak a szenzoros építőkockák és labdák, melyek a taktilis ingereken keresztül stimulálják a kicsi agyát és javítják a mozgáskoordinációt!

Játékok nagyobb gyerekeknek

Nincs édesebb a tipegőknél! Számukra az egész világ egy nagy kaland, melynek minden perce izgalmas kihívásokat tartogat. Kúsznak, másznak, lépegetnek, egyedül akarnak enni, utálnak öltözni és imádnak három centiről bámulni egy-egy bogarat. 

Nekik minden perc egy nagy lehet és egy nagy igen, hiszen rettenthetetlenek – legalábbis addig, míg be nem áll a szeparációs szorongás és el nem kezdődik a természetesnek tekinthető matricaüzemmód.

Hasonló a helyzet a húzós játékokkal, autó-, vonat és golyópályákkal: csupa-csupa kaland, melyek észrevétlenül fejlesztik a kicsik egyes részképességeit. Fejlesztő játékok babáknak: válasszátok ki kedvenceitek webshopunkból és élvezzétek együtt, ahogy a baba egyre nyitottabbá válik a világra!

Ebben a korban a nagymozgásos tevékenységeket támogató járássegítők a kicsik kedvencei, hiszen attól függően, hogy autós, tolókocsis vagy éppen állatos verzióval lepjük meg őket, nemcsak az A-ból B-be való eljutást segítik, hanem szórakoztatják is a gyermeket.

További tartalmakért, kedvezményekért iratkozz fel hirlevelünkre.

[newsletter_form type=”minimal”]