Barion Pixel

Mesekönyvek és lapozgatós képeskönyvek a gyermeki fejlődés szolgálatában

mesekönyv, képeskönyv
mesekönyv, képeskönyv

Azzal talán senkinek nem mondunk újdonságot, hogy kiemelt fontosságú egy gyermek napirendjében az esti, lefekvéshez kapcsolódó tevékenységek sorában a mesélés, a közös képeskönyv nézegetés. A két dolog az életkori sajátosságokhoz alkalmazkodva kapcsolódhat egymáshoz, de külön-külön is működik. Így javasolt akár felváltva és gyermekünk fejlődési szakaszait, élethelyzetét figyelembe véve az esti mese több változatát is beiktatni a napirendbe.

Mire jók a mesekönyvek és az esti mese?

A meseolvasás egy megnyugtatórituálét biztosít, amely segít a gyerekeknek ellazulni és elaludni. A mesélés hangja és a mese lassú tempója megnyugtatja az idegrendszert, és segít megteremteni az alváshoz szükséges nyugodt harmóniát. Az esti mese egy ismerős, biztonságos keretet ad, ami megnyugtatja a gyerekeket, és segít nekik megbirkózni a nappal felmerült stresszel és aggodalmakkal.

Könnyebben vehetőek az olyan akadályok is, mint például egy légúti betegség vagy gyomorrontás, ha a mesék nyelvén ki lehet beszélni az ilyen fajta kellemetlenségeket is. Ha gyermekünkkel olvasunk arról, hogy egy pele is megfázhat és emiatt ágyban kell maradnia, talán jobban átvészelhető a betegség és felgyorsul a gyógyulás folyamata.

A mesehallgatás segíti a gyerekek nyelvi fejlődését. A mesekönyv és a képeskönyv bővíti a szókincset, fejlesztik a nyelvtani ismereteket és a szövegértést, ösztönzik a képzeletet és a kreativitást. A gyerekek a mese hallgatása közben elképzelik a szereplőket, a helyszíneket és a történéseket, ami fejleszti a képzelőerejüket.A mesék segítségével jobban megérthető a világunk, például az évszakok, a természet változása, a hónapok körforgása is.

A mesék erkölcsi tanulságokat is közvetítenek, amelyek segítenek a gyerekeknek a helyes és helytelen dolgok megkülönböztetésében, és a morális értékrendjük kialakulásában. A mesékben a jó és a rossz tulajdonságokat, jellemvonásokat akár állat szereplők is megjeleníthetik, az állatos mesék igen közkedveltek a mesehallgató korosztályok körében.

Az esti meseolvasás remek alkalom a szülő és a gyerek közötti kötődés erősítésére. A közös meseélmény meghitt pillanatokat teremt, és segít a gyerekeknek biztonságban és szeretetben érezni magukat.A mesék kapcsán lehetőség nyílik beszélgetni a gyerekekkel az érzéseikről, gondolataikról és élményeikről. Ez segít a szülőknek jobban megérteni a gyerekeiket, és erősíti a kommunikációt a családban.

A mese leképezheti a gyerekek számára a saját élményeiket, a szereplők segítségével könnyebben megérthetnek és feldolgozhatnak egy-egy történést az életükből. Ilyen például a kistestvér születése, ami egy mesebeli mackócsaládban is ugyanolyan kérdéseket vet fel, mint amiket egy kisgyerek feltesz a való életben.

Mire jó a képeskönyv?

Ezek a könyvtípusok már egészen kisgyermekkortól forgathatóak, nézegethetőek. A képeskönyvek remek eszközök a gyerekek fejlődésének elősegítéséhez, nézegetésük örömteli és hasznos tevékenység, amelyet a gyerekek és a felnőttek együtt élvezhetnek.

A gyermeki szókincsfejlesztésének kiemelt eszközei lehetnek a képeskönyvek, amelyeknek más a szerepük, mint a „kép nélküli” meséket tartalmazó könyveknek. Ebben az esetben nem belső képek képződnek, hanem a képeken, rajzokon látható dolgokról szól a mese és ezekről lehet beszélgetni, gondolatokat megosztani, vagy akár saját mesét is kitalálni hozzájuk.

Tippek a képeskönyvek kiválasztásához

A képeskönyv

 • illeszkedjen a gyerek életkorához és fejlettségi szintjéhez,
 • legyen színes és vonzó a gyerek számára,
 • szövege legyen rövid és könnyen érthető,
 • tartalma legyen izgalmas és lekötő a gyerek számára,
 • témája legyen összhangban a gyerek érdeklődési körével.

Miben segítenek a mesekönyvek?

Minden családban felbukkanó probléma és megoldandó feladat, hogy a gyerekek mennyi időt töltenek a tévé vagy egy számítógép monitor, azaz az internet előtt. A mesekönyvek és a meseolvasás a képernyő előtt töltött idő lecsökkentésében vagy akár teljes mellőzésében is segíthet. Ezzel együtta közösen eltöltött idő minőségének emelésében, közös élmények szerzésében kaphat kiemelt szerepet az esti mesehallgatás.

Tippek a mesekönyvek használatához:

 • Olvassuk el a kiválasztott mesét a gyermekünknek.
 • Beszélgessünk vele a hallottakról.
 • Tegyünk fel kérdéseket a mesével kapcsolatban és hagyjuk, hogy ő is feltehesse a maga kérdéseit.
 • Bátorítsuk a gyermeket arra, hogy meséljen a saját szavaival a témáról.
 • Játsszunk a gyermekkel az olvasottakkal kapcsolatos játékokat.
mesekönyv, képeskönyv

Jellemző mesekönyv típusok

A meséket sokféleképpen lehet csoportosítani, de az egyik leggyakoribb tipológia a téma alapján történő osztályozás. Így a leggyakoribb mese típusok a következők:

Varázsmese, tündérmese

Ez talán a legelterjedtebb mese típus. Csodás elemekkel, varázslattal, tündérekkel, boszorkányokkal, sárkányokkal és beszélő állatokkal van tele. A cselekmény izgalmas, fordulatos, és a jó mindig győzedelmeskedik a gonosz felett.

A tündérmese a varázsmese egy fajtája, amelyben a hangsúly a romantikus szálon van. A főszereplők általában hercegek és hercegnők vagy más rangos és szép lények, akiknek szerelmét próbára teszik a gonosz erők. A mese végén a szerelmesek boldogan élnek, amíg meg nem halnak.

Hősmese

Ez a mese típus hőstetteket mesél el, amelyeket bátor és erős hősök visznek véghez. A hősök minden esetben legyőzik a gonosz szörnyeket, megmentik a királylányt, és igazságot szolgáltatnak.

Állatmese

Ezen mesék főszereplői állatok, akik emberi tulajdonságokkal és jellemvonásokkal bírnak. A mese tanulságokat fogalmaz meg az emberi viselkedésről, és gyakran humoros elemeket is tartalmaz.

Tanmese

A tanmese, más néven fabula, egy rövid, erkölcsi tanulsággal záruló mese. A főszereplők sok mesében állatok, akiknek a történetén keresztül a mese tanít valamit a helyes és helytelen viselkedésről.

Tréfás mese

Ez a fajta mesetulajdonképpen humoros, mulatságos történet, amelynek célja a nevettetés. A mese szereplői gyakran bolondosak, ügyetlenek, és a cselekmény tele lehet váratlan fordulatokkal.

Láncmese

Ismétlődő elemekből álló, humoros mese. A cselekmény egyre bővül, a szereplők egymásutánisága adja a történet magját és a mesefolyam egy láncolatot ad ki végül.

Hétköznapi mese

Ezek a mindennapi életet megjelenítő mesék nagyon közkedveltek a gyerekek körében, mert a szereplőkkel nagyon könnyen tudnak azonosulni. A leírt, megmutatott helyzetek közel állnak egy hétköznapi családban előforduló történésekkel. Ilyen lehet például egy nap a játszótéren vagy akár a születésnap megünneplése.

Milyen meséket szeretnek a gyerekek?

A gyerekek általában az izgalmas, fordulatos és humoros meséket szeretik. Élvezik a csodás elemeket, a varázslatot, a beszélő állatokat és a kalandos történeteket. A hősmesék, a varázsmesék és az állatmesék a legnépszerűbb mese típusok a gyerekek körében, de közkedveltek a hétköznapi élet történéseiből ihletet merítő mesék is.


A mesék kiválasztásakor fontos figyelembe venni a gyerek életkorát és fejlettségi szintjét. A kisgyerekeknek még rövid, egyszerű meséket kell olvasni, amelyekben kevés a szereplő és a cselekmény. . A nagyobb gyerekek már hosszabb, bonyolultabb meséket is élveznek. Vannak olyan mesekönyvek, amelyek egy-egy konkrét életkorban felolvasható meséket tartalmaznak. A gyermek 3éves korában olvasható meseválogatást idővel felválthatja a 4 éves korától javasolt mesekönyv.


Fontos, hogy a mesék érdekesek legyenek a gyermek számára, hiszen az a jó, ha élvezi a meseolvasást, és nem szabad erőltetni a mesét, ha nem figyel oda.

A mesék olvasásán kívül más formában is be lehet vonni a gyerekeket a mesék világába. Lehet meséket mesélni, meséket elbábozni, meséket rajzolni vagy meséket eljátszani, mint egy színdarabot.

Íme néhány tipp a gyerekeknek szóló mesék kiválasztásához

 • Mérd fel gyermeke érdeklődési köreit. Milyen játékokat szeret játszani? Milyen témák érdeklik? A válaszok ezekre a kérdésekre segíthetik a döntést.
 • Válassz a gyermek életkorának megfelelő meséket. A kisgyerekeknek még rövid, egyszerű meséket kellene olvasni. A nagyobb gyerekek már a hosszabb, bonyolultabb meséket is élvezik.
 • Olvasd el a teljes mesét magadnak, mielőtt felolvasod azt a gyermekednek. Győződj meg róla, hogy a mese megfelelő lesz a gyermeknek.
 • Kérdezd meg a gyermeket, hogy tetszett-e neki a mese. Beszélgessetek a meséről, és tegyetek fel kérdéseket együtt a cselekménnyel és a szereplőkkel kapcsolatban.
mesekönyv, képeskönyv